معمولا یکی از دغدغه های بسیاری از خانم های خانه دار و حتی شاغل، انتخاب نوع غذایی است که باید برای خانواده خود آماده کنند. در این میان، وعده ناهار اهمیت خاص خود را دارد. چرا که آقای خانه و فرزندان محصل، پس از چندین ساعت فعالیت در خارج از منزل نیاز به یک غذای مقوی دارند که انرژی از دست رفته را تجدید کرده و نشاطی دوباره بیابند. در این مقاله قصد داریم با شما درباره غذاهای مناسب ناهار صحبت کنیم.
در اینجا لازم است این مطلب را عنوان کنیم که برخلاف تصور عامه مردم، در میان وعده های غذایی، وعده ناهار باید سبک و در عین حال مقوی باشد. خوردن ناهار سبک و مقوی باعث افزایش ایمنی بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بیماری ها می شود.
فردی که در وعده ناهار غذای سنگینی میل کند، شب هنگام تا دیروقت قادر به خوردن شام نیست و دیر خوردن شام باعث بی خوابی های شبانه می شود. به دنبال آن، با بی اشتهایی در خوردن صبحانه و خستگی صبحگاهی نیز مواجه خواهد شد.
بنابراین ما غذاهای سبک را به عنوان غذاهای مناسب ناهار به شما توصیه می کنیم.
ناهار چی بپزم؟ (غذاهای مناسب ناهار)
چند نمونه از ساده ترین غذاهای مناسب ناهار
مصرف سبزیجات برای وعده ناهار، توصیه تمامی متخصصین در این حوزه است. بنابراین یکی از غذاهای سبک و مقوی که می توانید برای وعده ناهار آماده کنید، سوپ یا آش های ساده و با حبوبات کم است. علاوه بر این غذاهای سبکی که به همراه نان مصرف می شوند نیز گزینه مناسبی برای وعده ناهار است.
آش سبزی، یکی از غذاهای مناسب ناهار
یکی از غذاهای پرطرفدار برای ناهار در روزهای سرد پاییز و زمستان، آش است. هنگامی که پس از یک روز سرد و پر مشغله به منزل می رسیم، هیچ غذایی مثل آش نمی تواند نشاط و انرژی از دست رفته بدن را بازگرداند. در این میان، آش سبزی شیرازی ها به خاطر عطر و طعم بسیار لذیذی که دارد، طرفداران بسیاری پیدا کرده است.
آش سبزی علاوه بر طعم بسیار خوب، یکی از آش های بسیار مقوی است که خوردن آن حتی در فصل گرم سال نیز لذت بخش است. ما در اینجا طرز پخت آش سبزی بدون گوشت را برای شما توضیح می دهیم.
مواد لازم برای تهیه آش سبزی بدون گوشت
برنج نیم دانه: دو سوم پیمانه
تره خرد شده: 2 پیمانه
ترخون خشک: 2 قاشق غذاخوری
عدس، نخود، لوبیا پخته شده: هر کدام یک و نیم پیمانه
آب: به میزان لازم
پیاز داغ: برای تزیین روی آش
نمک و زردچوبه و فلفل سیاه: به میزان مورد نظر
طرز پخت آش سبزی
عدس را با مقدار کمی آب به مدت دو الی سه دقیقه درون قابلمه بپزید، سپس آب آن را خالی کرده و دوباره مقداری آب روی عدس ریخته و بگذارید تا عدس پخته شود. پس از اینکه عدس تقریبا پخته شد، برنج و تره و یک قاشق از ترخون را به آن اضافه کرده و بگذارید تا بپزد.
هنگامی که برنج نیم پز شد، نخود و لوبیا را که از قبل با همدیگر پخته شده اند، به همراه نمک و زردچوبه و کمی فلفل به قابلمه اضافه می کنیم تا مواد با یکدیگر بپزند.
یک قاشق باقیمانده از ترخون و کمی دیگر فلفل سیاه را به دلیل اینکه عطر و طعم خود را از دست ندهند، هنگامی که 10 دقیقه از پخت کامل آش مانده، به آن اضافه می کنیم.
پیاز داغ را هم علاوه بر تزیین آش، می توانید در خود آش نیز به کار ببرید. یکی از اجزای جدایی ناپذیر و طعم دهنده آش همین پیاز داغ است که بهتر است با روغن کم و حرارت ملایم تفت داده شود.
نکته: همانگونه که گفته شد بهتر است نخود و لوبیا را با یکدیگر بپزید و عدس را به همراه سبزی و مواد دیگر. علاوه بر این به خاطر داشته باشید که اگر حبوبات را ابتدا با مقداری آب پخته و آب آن را خارج کرده و دوباره با مقداری آب بپزید، نفخ کمتری خواهند داشت.
همچنین بهتر است قبل از شروع پخت، برنج را حداقل نیم ساعت در آب بگذارید تا خیس بخورد.
کوکو سبزی
کوکو سبزی یکی دیگر از غذاهای ساده و بسیار محبوب ایرانی است که اگر آن را با سبزی تازه آماده کنید، بسیار خوشمزه تر و مغذی تر خواهد بود. بی تردید کوکو سبزی یکی از غذاهای مناسب ناهار است که هیچیک از اعضای خانواده حاضر نیست آن را از دست بدهد.
مواد لازم برای تهیه کوکو سبزی
سبزی کوکو: 500 گرم
تخم مرغ: 2 عدد
زرشک: 1 قاشق غذاخوری
گردو: 2 قاشق غذاخوری
روغن مایع: به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز پخت کوکو سبزی
ابتدا سبزی ها را به خوبی خرد کرده و آن ها را با مقداری روغن درون تابه تفت دهید. هنگامی که سبزی ها به میزان دلخواه شما سرخ شد، شعله را خاموش کرده و اجازه دهید تا دمای سبزی ها تقریبا به دمای اتاق برسد.
در این فاصله، تخم مرغ ها را در ظرفی جدا بشکنید و نمک و فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کنید. سپس تمامی این مواد را به خوبی با هم مخلوط کرده و هم بزنید. سپس گردو و زرشک را نیز به آنها اضافه کرده و کاملا با هم مخلوط کنید. اضافه کرده زرشک و گردو به مواد کوکو سبزی کاملا اختیاری است ولی باعث می شود که کوکو طعم فوق العاده تری پیدا کند.
هنگامی که سبزی ها تقریبا به دمای محیط رسید، آنها را با مواد دیگر مخلوط کرده و هم بزنید. مقدار کمی روغن را در ماهیتابه ریخته و پس از اینکه کمی داغ شد، مواد کوکو را داخل تابه می ریزید. سپس با پشت قاشق روی مواد را صاف کنید.
پس از اینکه یک طرف کوکوها پخته شد، تقریبا 15 دقیقه بعد، کوکو را به قسمت های مساوی و منظم تقسیم کنید تا بتوانید آن ها را به راحتی برگردانید که روی دیگر کوکو پخته شود. هنگامی که دو طرف کوکو پخته شد می توانید آن را سرو کنید.
معرفی سایر غذاهای مناسب ناهار
با وجود مضراتی که برای ناهار سنگین عنوان شده، اما نمی توان از این موضوع غفلت کرد که ترک عادت همیشه در ابتدا سخت بوده و خوردن برنج در وعده ناهار، برای اکثر ما به صورت عادت درآمده است. پس اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که ترجیح می دهید برنج را از وعده ناهار خود حذف نکنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در ادامه قصد داریم تا چند نمونه از غذاهای مناسب ناهار که برنج در آن ها لحاظ شده اما نسبت به سایر غذاهای برنجی سبک تر هستند را به شما معرفی کرده و آموزش دهیم.
استانبولی پلو یا دمی گوجه
این غذا یکی از غذاهای ساده و در عین حال خوشمزه ای است که در کمترین زمان ممکن می توان آن را آماده کرد. استانبولی پلو نمونه ای از غذاهای مناسب ناهار برای افرادی است که نمی توانند برنج را از وعده ناهار خود حذف کنند.
مواد لازم برای تهیه استانبولی پلو
برنج: یک و یکدوم پیمانه
گوجه فرنگی: ۶ عدد متوسط
پیاز: ۲ عدد
رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
کره: ۳۰ گرم
نمک، فلفل و زرچوبه: به مقدار لازم
طرز پخت استانبولی پلو
گوجه ها را شسته و آن ها را رنده کنید. سپس برنج را شسته و آن را به همراه دو لیوان آب و گوجه فرنگی رنده شده و مقداری نمک به مدت دو ساعت در آب بگذارید تا خیس بخورد.
پیاز را در ظرفی دیگر تفت داده و آن را به همراه زعفران حل شده در آب، و کمی زردچوبه و فلفل و نمک، به برنج اضافه کنید.
اکنون ظرف برنج را روی شعله قرار دهید و سیب زمینی های نگینی شده را به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا آب جوش خورده و تقریبا تمام شود. هنگامی که در حد چند قاشق آب در ظرف برنج مانده بود، برنج را دم کرده و اجازه دهید تا آماده شود.
در روش دیگر پخت این غذا، می توانید برنج را خیس کرده و پس از دو ساعت آب آن را خالی کنید و با آب تازه برای دم کردن روی شعله قرار دهید و مواد را به قابلمه اضافه کنید.
سبزی پلو با شوید
یکی دیگر از غذاهای مناسب ناهار که می توانید با برنج درست کنید، سبزی پلو یا همان شوید پلو است. سبزی پلو را با مرغ، گوشت، ماهی، تن ماهی و میگو می تواند میل کرد که ما در اینجا به طرز پخت سبزی پلو اکتفا کرده ایم. یکی از نکات مثبت این غذا این است که از سبزیجات در پخت آن استفاده شده است.
مواد لازم برای تهیه سبزی پلو
برنج: 3 پیمانه
شوید تازه خرد شده: 3 پیمانه
سیر: 3 حبه
زعفران دم کرده: 3 قاشق غذاخوری
روغن و نمک: به میزان لازم
طرز پخت سبزی پلو با شوید تازه
برنج را به مدت 30 دقیقه در مقداری آب ولرم خیس کرده و سپس آن را به همراه مقداری نمک و چند لیوان آب داخل قابلمه بریزد و اجازه دهید تا روی حرارت نرم شود. زمانی که برنج به حدی رسید که بیرون آن نرم شده و مغز آن هنوز کمی خام بود، آن را با آب سرد، آبکش کنید.
کف قابلمه ته دیگ مورد نظر خود را قرار داده، سپس برنج و شوید خرد شده را لایه لایه درون قابلمه بریزید. در انتهای کار، سیرها را خرد کرده و لابلای برنج قرار دهید.
شعله را زیاد کنید تا برنج کمی بخار کند، سپس زعفران دم کرده را به همراه نصف لیوان آب و چند قاشق روغن به برنج اضافه کنید. در نهایت درب قابلمه را گذاشته و شعله را کم کنید تا برنج به آرامی دم بکشد.
رشته پلو
رشته پلو یکی از غذاهای خوشمزه و ساده ای است که برای پخت آن نیاز به زمان زیادی نیز نخواهید داشت. این غذا را می توان به همراه خورشت و یا بدون خورشت و مانند سبزی پلو با گوشت و ماهی و… میل کرد.
مواد لازم برای تهیه رشته پلو
برنج: 2 پیمانه
رشته پلویی: یک دوم پیمانه
روغن جامد: 1 قاشق غذاخوری
نمک به میزان لازم
طرز پخت رشته پلو
ابتدا برنج را شسته و در مقداری آب (یک پیمانه بیشتر از میزان برنج) قرار دهید تا خیس بخورد. می توانید برنج را از همین ابتدا در آب پخت خودش خیس کنید، و یا اینکه این آب را خالی کرده و دوباره همین مقدار آب را درون قابلمه ریخته و برنج را با آن دم کنید.
ظرف حاوی برنج و آب را روی شعله متوسط رو به زیاد، قرار داده و هنگامی که آب آن جوش آمد نمک و روغن و رشته ها را به آن اضافه کنید. دقت داشته باشید که رشته ها را از قبل از وسط دو نیم کرده باشید. هنگامی که رشته ها نرم شد، مواد داخل قابلمه را با هم مخلوط کرده و اجازه دهید تا آب برنج (بجز حدود سه چهار قاشق) جمع شود تا آن را دم کنید.
اگر ترجیح می دهید برنج را آبکش میل کنید، باید ابتدا برنج را آبکش کرده و سپس رشته ها را مانند ماکارونی آبکش کنید و در نهایت آنها را برای دم کردن با یکدیگر در قابلمه مخلوط کنید.
هنگامی که برنج دم کشید می توانید آن را سرو کنید. همانطور که مشاهده کردید پخت این غذا بسیار ساده است و می توانید آن را به عنوان یکی از غذاهای مناسب ناهار در برنامه غذایی خود بگنجانید.
غذاهای سبک بهترین غذاهای مناسب ناهار
هنگام ظهر، به دلیل زاویه تابش خورشید، گرم ترین ساعات روز است و درجه حرارت به بالاترین میزان می رسد. خون برای خنک کردن بدن به سطح بدن آمده و رگ های سطحی بدن برای جذب خون بیشتر، بازتر می شوند. به همین علت خون کمتری به دستگاه گوارش رسیده و خوردن غذاهای سنگین توصیه نمی شود.
با توجه به توضیحات علمی که ذکر شد، غذاهای مناسب ناهار معمولا غذاهای ساده ای هستند که هضم آنها راحت تر است. همچنین به خاطر داشته باشید که باید از پرخوری و خوردن خوراکی های متعدد در وعده ناهار خودداری کنید.
در آخر از شما دعوت می کنیم تا در قسمت نظرات، غذاهای پیشنهادی خود را برای اضافه کردن به لیست غذاهای مناسب ناهار برای ما ارسال کنید.
خیلی خوب بود ممنون
ممنون از شما