شاید بتوان گفت برنج قدیمی ترین یار هر سفره ایرانی است. کمتر خانواده ای را می توان یافت که روزانه حداقل یک وعده غذایی او را برنج تشکیل نداده باشد. نه تنها در ایران، که در سایر کشورهای آسیایی برنج وعده غذایی بسیار محبوبی به شمار می رود. اما بیشتر شدن تنوع این محصول، خرید برنج را تبدیل به یک چالش برای کدبانوها کرده است.
این روزها پیدا کردن برنجی که طعم و عطر برنج های سفره مادربزرگ را داشته باشد، قدری دشوار به نظر می رسد. تنوع این محصول به قدری زیاد شده که حتی در برخی موارد تشخیص نوع برنج ها نیاز به دقت زیاد و تجربه کافی دارد. متاسفانه هستند فروشندگانی که برای کسب سود بیشتر از این موضوع سوءاستفاده کرده و برنج مرغوب را با برنج نامرغوب مخلوط می کنند.
در این مقاله قصد داریم نکاتی را که به هنگام خرید برنج باید در نظر گرفت برای شما عنوان کنیم. امیدواریم که با استفاده از این نکات بتوانید برنج مورد نظر خود را خریداری کنید.
نکات مهم برای خرید برنج مرغوب
در ابتدا بهتر است بگوییم که تا زمانی که برنج پخته نشود، نمی توان مرغوبیت و کیفیت آن را تشخیص داد. با وجود تمام عواملی که در تشخیص مرغوبیت برنج کمک می کنند، حرف آخر را قابلمه می زند. بعد از پخت است که می توان با قاطعیت گفت که کدام برنج از کیفیت خوبی برخوردار است.
با این وجود نکات و علائمی هستند که با استفاده از آنها می توان به هنگام خرید برنج تا حدی از مرغوبیت آن اطمینان حاصل کرد.
1- برنج کهنه بهتر از برنج تازه است
شاید این جمله برای برخی عجیب به نظر برسد، اما علت این امر این است که برنج نیز مانند دانه های دیگر، مقدار آب دارد که این آب پس از برداشت شروع به تبخیر شدن می کند. هر قدر این آب بیشتر تبخیر شده و دانه برنج خشک تر و سفت تر باشد، به هنگام پخت آب بیشتری به خود جذب کرده و به اصطلاح ری می کند.
البته باید به این نکته نیز توجه داشت که در نگهداری برنج نیز باید دقت کافی را داشت تا برنج کپک نزده و بوی ماندگی به خود نگیرد.
2- برنج یکدست، مرغوبیت بیشتری دارد
یکدست بودن برنج به این معنی است که دانه های آن تقریبا یک اندازه و یک شکل باشد و مخلوط نداشته باشد. هرقدر دانه های شکسته یا نیم دانه در برنج بیشتر باشد، کیفیت برنج کمتر خواهد بود. به هنگام خرید برنج توجه داشته باشید که دانه های ریز و درشت و زرد و سفید مخلوط با هم نباشند.
3- برنج مرغوب میزان کمی چربی نیز دارد
برای تشخیص چربی برنج مانند روش ارزیابی عطر آن عمل می کنند. یعنی مقداری از برنج را بین دو کف دست به خوبی بمالید، اگر چربی کمی از آن را روی دست احساس کردید یعنی که برنج از کیفیت خوبی برخوردار است. اگرچه میزان این چربی ناچیز است اما این روش یکی از آزمون هایی است که افراد باتجربه برای شناخت برنج مرغوب از آن استفاده می کنند.
نشانه های برنج مرغوب
برنج مرغوب دارای رنگ بلوری مات و عاج مانند است و خیلی زرد یا خیلی سفید و شفاف نیست. از نظر اندازه نیز دارای ظاهری باریک و قلمی است.
یکی از راه های تشخیص برنج مرغوب این است که تعدادی از دانه های آن را زیر دندان خرد کنید. اگر دانه ها به سختی خرد شدند، یعنی که برنج خشکتر بوده و کیفیت آن بهتر است. علاوه بر این مزه برنج مرغوب معولا شیرین تر بوده و نشاسته بیشتری در آن حس خواهید کرد.
برای تشخیص عطر برنج نیز علاوه بر چشیدن آن می توانید مقداری از آن را میان کف دو دست خوب بمالید. سپس با دهان به آن هوای گرم بدمید (اصطلاحا “ها” کنید) و آن را بو کنید. اگر برنج عطر داشته باشد با این کار نشان داده خواهد شد.
اما در نهایت بهترین و رایج ترین روش تشخیص کیفیت برنج، این است که قبل از خرید برنج، از فروشنده مقداری نمونه گرفته و آن را بپزید.
روش تشخیص برنج ایرانی از خارجی
این روزها بازار داغ برنج های خارجی و شباهت بسیار برخی از آنها با نمونه ایرانی باعث شده تا مشتریان به هنگام خرید برنج با مشکلاتی روبرو شوند. برنج های ایرانی طعم و عطر بهتری نسبت به برنج های خارجی دارند، بنابراین با بو کشیدن برنج می توان به ایرانی یا خارجی بودن آن پی برد.
برای اینکه بتوانید در یک نگاه برنج ایرانی را از خارجی تشخیص دهید کافی است به رنگ آن توجه کنید. برنج های خارجی رنگ شفاف و شیشه ای دارند، در حالی که رنگ برنج های ایرانی مات و مایل به کرم است.
بهترین فصل خرید برنج ایرانی
برنج کشت اول در فصل بهار کاشته شده و در تابستان برداشت می شود. کشت دوم برنج در آبان ماه انجام شده و برداشت آن مدت بیشتری طول می کشد. بر اساس تجربه کشاورزان و شالیکاران، برنج کشت پاییز به دلیل اینکه زمان بیشتری برای عمل آمدن نیاز دارد و همچنین هوای سرد پاییز، دارای کیفیت و طعم و عطر بهتری است.
برنج کشت دوم یا همان پاییزی، کمیاب تر بوده و علاوه بر کیفیت، قیمت آن نیز بیشتر است.
محبوب ترین نوع برنج
برنج ایرانی از لحاظ ارزش غذایی در رتبه بسیار بالایی قرار دارد و به عنوان کامل ترین نمونه برنج دنیا شناخته شده است. امروزه برنج های ایرانی در تمامی دنیا بدون رقیب هستند چرا که به دلیل شرایط آب و هوایی ایران، کیفیت این برنج ها در حد بسیار بالاتری از برنج های سایر کشورها قرار دارد.
از بهترین و مرغوب ترین برنج های ایرانی می توان برنج صدری دم سیاه و برنج هاشمی را نام برد. این دو رقم برنج به دلیل طعم و عطر و همچنین کیفیت پخت بسیار خوبی که دارند از پرطرفدارترین برنج های اصیل ایرانی به شمار می روند.
نکاتی برای نگهداری برنج
اگرچه خرید برنج مرغوب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است اما نگهداری برنج نیز باید با دقت لازم انجام بگیرد تا برنج کیفیت خود را حفظ کند. در اینجا نکاتی را که در نگهداری برنج باید رعایت شود ذکر می کنیم.
- کیسه یا ظروف نگهداری برنج را در مکانی خشک و خنک و به دور از رطوبت نگهداری کنید تا رطوبت داخل دانه های برنج تبخیر شود.
- کیسه ها را روی یکدیگر قرار ندهید.
- اگر کیسه های برنج را کنار هم قرار می دهید، حتما بین کیسه ها فاصله ای برای عبور هوا در نظر بگیرید.
- به هیچ وجه از قرص های شیمیایی برای جلوگیری از آفت استفاده نکنید.
- قرار دادن چند حبه سیر و افزودن مقداری نمک، و هوادهی گاه به گاه از آفت زدگی و حمله حشرات جلوگیری می کند.
- در صورت مشاهده آفت زدگی، پیش از تخم گذاری بیشتر حشرات، برنج را در هوای آزاد و به دور از تابش مستقیم نور خورشید پهن کرده و آن را الک کنید.
از مکان های معتبر خریداری کنید
با وجود تمامی نکاتی که گفته شد، اگر شما تجربه کافی در خرید برنج ندارید بهتر است برای شروع، از مکان های معتبر و یا فروشگاه هایی که از قبل با آنها آشنایی دارید خرید خود را انجام دهید. ما در سایت ارزانسرا انواع برنج های مرغوب با قیمت مناسب را عرضه می کنیم.
در آخر امیدواریم با رعایت نکات این مقاله درمورد خرید برنج و انتخاب بهترین محصول، بتوانید بهترین پذیرایی را از خانواده و مهمانان خود داشته باشید.