سمبوسه از خوراکی های معروف ایرانی است که در گذشته بیشتر در جنوب و شرق ایران پخته وبه سایر قسمت های ایران برده می شد. طرز تهیه سمبوسه در اصل به صورت آش بوده است اما امروزه به جای آب پز کردن، آن را سرخ می کنند.
در جنوب خراسان، هنوز هم سمبوسه به صورت آب پز و آش، در بعضی روستاها رایج است. این آش که به آن آش جوش پره یا آش لشخک گفته می شود، یکی از غذاهای خوشمزه این ناحیه به شمار می رود.
سمبوسه با شیوه رایج کنونی، یعنی به صورت سرخ کرده، امروزه تقریبا یک غذای جهانی محسوب شده و معمولا در رستوران های ایرانی و افغانی و لبنانی در کشورهای خارجی سرو می شود.
در این مقاله قصد داریم تا طرز تهیه سمبوسه به شیوه های مختلف را آموزش دهیم. اگر شما نیز از طرفداران این غذای بسیار خوشمزه هستید، پیشنهاد می کنیم که این مقاله را از دست ندهید.
طرز تهیه سمبوسه
طرز تهیه سمبوسه گوشت
مواد لازم برای تهیه سمبوسه گوشت برای 4 نفر شامل موارد زیر است:
- 200 گرم گوشت چرخ کرده
- 1 بسته قارچ بزرگ
- 2 عدد پیاز متوسط
- 1 عدد فلفل دلمه کوچک (خرد شده)
- نصف قاشق غذاخوری سیر خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نمک، فلفل، پودر آویشن، و سایر ادویه جات مورد نظر خودتان به میزان لازم
- پنیر پیتزا به میزان لازم
- 1 بسته خمیر پیرایشکی 16 تایی، یا به جای خمیر از نان لواش استفاده کنید.
برای تهیه سمبوسه گوشت ابتدا باید پیاز را به همراه گوشت چرخ کرده سرخ کنید. سپس قارچ و فلفل دلمه و سیر خرد شده را به آنها اضافه کنید. در همین مرحله باید ادویه جات مورد نظرتان را با نمک و فلفل و رب گوجه فرنگی به مواد داخل تابه افزوده و به خوبی هم بزنید.
در نهایت وقتی که مواد به خوبی با هم ترکیب شده و پخت، پنیر پیتزا را به آن ها اضافه کرده و دوباره هم بزنید. این کار علاوه بر خوشمزگی مواد سمبوسه، باعث کش دار شدن آن نیز می شود.
البته اضافه کردن پنیر پیتزا ضرورتی ندارد و بسیاری از افراد از این گزینه استفاده نمی کنند. همان گونه که در طرز تهیه سمبوسه به جای خمیر پیتزا برای پیچیدن، می توان از نان لواش استفاده کرد.
حالا مواد را کنار گذاشته تا کمی خنک شود. پس از خنک شدن، آنها را در خمیر یا نان لواش بپیچید و در روغن سرخ کنید.
توجه داشته باشید که میزان روغن در ظرف باید به مقداری باشد که سمبوسه داخل آن شناور بوده و روغن به زیر و روی آن برسد.
طرز تهیه سمبوسه پیتزایی
به طور معمول، در طرز تهیه سمبوسه پیتزایی برای 2 الی 3 نفر به مواد زیر احتیاج دارید:
- 2 عدد سوسیس خرد شده
- 200 گرم ژامبون ریز شده
- 200 گرم قارچ ریز شده (تقریبا 10 عدد متوسط)
- 1 عدد فلفل دلمه ای کوچک خرد شده
- 200 گرم پنیر پیتزا
- 10 عدد نان لواش
- نصف قاشق چای خوری پودر فلفل سیاه
- نصف قاشق چای خوری پودر آویشن
- نمک و سایر ادویه جات مورد علاقه شما به میزان لازم
- روغن سرخ کردنی به میزان لازم
برای شروع باید قارچ های ریز شده را در قابلمه ریخته و در قابلمه را بگذارید تا با آب خودشان بخارپز شده و آب قارچ گرفته شود. یا اینکه می توانید قارچ ها را با مقدار کمی کره در قابلمه تفت دهید.
در مرحله بعد فلفل دلمه ای را داخل قابلمه بریزید. سپس ژامبون و سوسیس ها را به همراه پودر فلفل سیاه و پودر آویشن و نمک و سایر ادویه جات به مواد داخل قابلمه اضافه کنید.
تمامی مواد را به خوبی هم می زنید تا با هم مخلوط و یک دست شوند. پس از اینکه به میزان پخت مورد نظر شما رسید، شعله را خاموش کنید تا مواد کمی خنک شوند.
سپس پنیز پیتزای رنده شده را با تمامی مواد مخلوط کنید. اکنون می توانید مواد را داخل نان لواش پیچیده و در روغن سرخ کنید.
برخی از افراد برای پیچیدن مواد سمبوسه پیتزایی، به جای نان لواش از خمیر استفاده می کنند. این کار باعث می شود تا طعم واقعی تری از پیتزا داشته باشد.
طرز تهیه سمبوسه مرغ
مواد لازم در طرز تهیه سمبوسه مرغ برای 4 نفر، عبارتند از:
- 1 عدد سینه مرغ
- 1 عدد پیاز بزرگ خرد شده
- 200 گرم قارچ
- 1 عدد فلفل دلمه ای خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- 1 قاشق چای خوری پودر سیر
- 1 قاشق چای خوری پودر آویشن
- یک چهارم قاشق چای خوری پودر دارچین
- یک چهارم قاشق چای خوری پودر زیره
- 12 عدد نان لواش
- نمک، فلفل، زردچوبه و سایر ادویه جات باب میل شما به میزان لازم
- روغن سرخ کردنی به میزان لازم
در ابتدا باید سینه مرغ را با 2 پیمانه آب و مقداری نمک، در قابلمه قرار داده تا به مدت یک ساعت آب پز شود. پس از اینکه کاملا پخته شد، آن را ریش ریش کرده و در ظرفی قرار می دهیم.
سپس پیاز خرد شده را در تابه ای ریخته و با 5 قاشق غذاخوری روغن تفت می دهیم تا از حالت خامی درآمده و به خوبی نرم شود. این کار را بهتر است با شعله ملایم انجام دهید تا طعم و مزه بهتری داشته باشد.
در مرحله بعد فلفل دلمه ای را به پیازها اضافه کرده و به خوبی مواد را با هم مخلوط کنید. سپس قارچ را به آنها اضافه کرده و دوباره به خوبی با هم مخلوط کنید.
پس از آن، کمی صبر کنید تا آب اضافی مواد کشیده شده و کمی سرخ شوند.
مرحله بعد، مرحله مزه دار کردن مواد داخل قابلمه است. اکنون باید ادویه ها از جمله نمک و فلفل و زردچوبه را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. پس از آن پودر دارچین، پودر زیره، پودر سیر و پودر آویشن را هم داخل مواد بریزید.
مواد داخل قابلمه را به خوبی هم بزنید تا ادویه جات به تمامی مواد رسیده و به خوبی مزه دار شوند.
مرغ های ریش ریش شده را در ظرفی جدا با 2 قاشق غذاخوری روغن تفت دهید تا کاملا برشته شوند. پس از اینکه به خوبی برشته شد، به مواد داخل قابلمه اضافه کرده و با آنها ترکیب و مخلوط کنید.
در مرحله آخر باید رب گوجه فرنگی را به مواد اضافه کرده و به خوبی هم بزنید. سعی کنید در هر بار هم زدن، کاملا مواد زیر و رو شده و با هم ترکیب شوند.
اکنون شعله را خاموش کرده و اجازه دهید تا مواد کمی خنک شوند. پس از آن می توانید مواد را داخل نان لواش پیچیده و در روغن به صورت شناور سرخ کنید.
طرز تهیه سمبوسه جنوبی
شاید در ظاهر طرز تهیه سمبوسه جنوبی با سمبوسه گوشت تفاوت چندانی نداشته باشد. اما رعایت نکات ریزی باعث می شود که طعم این دو سمبوسه با یکدیگر متفاوت باشد.
برای طبخ سمبوسه جنوبی به مواد زیر نیاز دارید:
- 200 گرم گوشت چرخ کرده
- 1 عدد پیاز خرد شده
- 1 عدد فلفل دلمه ای خرد شده
- 1 عدد فلفل سبز قلمی خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نصف قاشق چای خوری فلفل قرمز
- نصف قاشق چای خوری پودر سیر
- نمک و زردچوبه به میزان لازم
- نان لواش
دو نکته که باید در مواد بالا رعایت کنید این است که در طرز تهیه سمبوسه جنوبی، برای پیچیدن مواد حتما از نان لواش استفاده کنید.
نکته دیگر اینکه موادی مانند پیاز و فلفل دلمه ای و فلفل سبز باید به صورت ریز، خرد شده باشند. بهتر است فلفل سبز، از نوع تند آن تهیه شود.
در ابتدا گوشت را به همراه پیازها در قابلمه سرخ کنید. پس از اینکه مقداری سرخ شد، فلفل دلمه ای و فلفل سبز قلمی را به آنها اضافه کرده و دوباره کمی تفت دهید.
سپس تمامی ادویه جاتی که در مواد اولیه دارید را به همراه رب گوجه فرنگی به موادتان افزوده و به خوبی هم بزنید. توجه داشته باشید که مواد باید کاملا با گوشت مخلوط شده و به صورت یکدست دربیاید.
اکنون شعله را خاموش کرده و اجازه دهید تا مواد کمی خنک شوند. در مرحله آخر مواد را داخل نان لواش پیچیده و در روغن سرخ کنید.
بهتر است سمبوسه جنوبی را با سس انبه نوش جان کنید.
طرز تهیه سمبوسه سیب زمینی
سیب زمینی یکی از مواد غذایی است که همه جوره آن خوشمزه و لذیذ است. به همین علت هم سمبوسه سیب زمینی محبوبیت خاص خودش را دارد.
برای تهیه این نوع از سمبوسه، باید مواد اولیه زیر را تهیه کنید:
- 1 عدد پیاز
- 2 عدد سیب زمین متوسط
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، سبزیجات تازه (گشنیز و جعفری) به میزان لازم
- نان لواش 2 الی 3 عدد
- روغن سرخ کردنی (یا کره) به میزان لازم
سیب زمینی ها را از قبل به خوبی در آب بپزید. شاید بهتر باشد که ابتدا پوست سیب زمینی ها را گرفته و با مقداری نمک آن ها را آب پز کنید. پس از پخته شدن کامل، باید سیب زمینی ها را رنده کنید.
در این فاصله پیاز را به صورت خلالی خرد کرده و با مقداری زردچوبه و روغن در تابه سرخ کنید. پس از اینکه پیازها رنگ طلایی به خود گرفت شعله را خاموش کرده و تابه را بردارید.
در این مرحله از طرز تهیه سمبوسه سیب زمینی باید سیب زمینی های رنده شده را به مواد داخل تابه اضافه کنید. سپس سبزیجات تازه و فلفل سیاه را به آن ها اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید.
پس از اینکه مواد کمی خنک شد آنها را درون نان لواش پیچیده و در روغن قرار دهید تا سرخ شوند.
نکاتی که به هنگام سرخ کردن سمبوسه باید رعایت کنید!
اکنون که طرز تهیه سمبوسه را با هم مرور کردیم، بهتر است که نکاتی را برای بهتر سرخ شدن آن نیز ذکر کنیم. اگر سمبوسه ها به شیوه درستی سرخ نشوند، طعم و مزه دلخواه ما را نخواهند داشت.
- به هنگام سرخ کردن سمبوسه ها، اجازه دهید ابتدا روغن با شعله متوسط، داغ شود. پس از اینکه روغن کاملا داغ شد، سمبوسه ها را برای سرخ کردن داخل آن بریزید.
- سمبوسه باید در داخل روغن حالت شناور داشته باشد و روغن به تمامی قسمت های نان برسد. این کار موجب یک نواخت سرخ شدن سمبوسه می شود.
- پس از اینکه سمبوسه ها سرخ شدند، آن ها را از روغن گرفته و روی کاغذ یا دستمال روغن گیر قرار دهید تا روغن اضافی آنها گرفته شود.
- اگر سمبوسه رژیمی دوست داشتید، می توانید به جای سرخ کردن، آنها را درون فر روی کاغذ روغنی قرار داده و با دمای 190 درجه به مدت نیم ساعت بپزید. در این مدت می توانید سمبوسه ها را زیر و رو کنید تا روی آن نیز سرخ شود.
امیدواریم که آموزش و نکات مفیدی را از این مقاله دریافت کرده باشید. اگر پیشنهاد و تجربه ای برای بهتر شدن طعم سمبوسه داشتید، حتما با ما درمیان بگذارید.