آبگوشت یکی از غذاهای اصیل و پرطرفدار ایرانی است. این غذای لذیذ و مقوی، از زمان های قدیم همواره مورد علاقه اقوام مختلف ایران بوده است. آبگوشت از جمله غذاهایی است که به سادگی پخته می شود. در این مقاله به شما طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی را آموزش می دهیم.
اگر چه مواد اصلی آبگوشت همواره ثابت است؛ ولی در بعضی نواحی، بنا بر سلیقه و ذائقه مردم آن منطقه، مواد دیگری را نیز به آبگوشت اضافه می کنند. آبگوشت از جمله غذاهایی است که نظر گردشگران خارجی را نیز به خود جلب کرده است.
برای پخت آبگوشت، اگر زمان کافی داشته باشید می توانید با خیال راحت آن را در قابلمه بپزید. اما اگر عجله داشته و زمان زیادی ندارید، می توانید از زودپز برای پختن این غذای لذیذ استفاده کنید.
طرز تهیه آبگوشت
در این مقاله ما طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی به هر دو روش استفاده از زودپز و قابلمه را آموزش می دهیم.
طرز تهیه آبگوشت در قابلمه
جهت تهیه آبگوشت برای 4 نفر به مواد زیر احتیاج دارید:
- گوشت آبگوشتی (500 گرم)
- سیب زمینی (2 عدد متوسط)
- پیاز (2 عدد متوسط)
- نخود (نصف لیوان)
- لوبیا سفید (نصف لیوان)
- گوجه فرنگی (2 عدد)
- رب گوجه فرنگی (2 قاشق غذاخوری)
- نمک و زردچوبه و فلفل سیاه (به میزان لازم)
از شب قبل، نخود و لوبیا را در ظرف های جداگانه آب، خیس کرده و در این مدت چند مرتبه آب آن را عوض کنید. این کار باعث می شود که هم نفخ حبوبات گرفته شده و هم پخت راحت تری داشته باشید.
در طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی، ابتدا مقدار کمی روغن در قابلمه ریخته و گوشت آبگوشتی را با آن به خوبی تفت دهید. هنگامی که رنگ گوشت عوض شد، نخود و لوبیا را که آبکشی کرده اید، به آن اضافه کنید. اکنون مواد داخل قابلمه را حدود یک دقیقه دیگر تفت دهید.
گوجه فرنگی ها و یکی از پیازها را پوست گرفته و به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. اگر از آن دسته افرادی هستید که گوجه فرنگی دوست ندارند، می توانید گوجه را حذف کنید. سپس 8 لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید.
در این مرحله، شعله زیر قابلمه را کم کرده و اجازه دهید تا مواد به مدت 2 ساعت تا 2 ساعت و نیم با حرارت ملایم پخته شوند. نکته بسیار مهم در طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی، اضافه کردن آب جوش می باشد.
پس از گذشت 2 ساعت و نیم، سیب زمینی ها را پوست گرفته و به قابلمه اضافه کنید. دقت کنید که بهتر است سیب زمینی ها را از وسط دو نیم کنید تا بهتر پخته شوند.
سپس چربی موجود در قابلمه را خارج کرده و با پیازی که باقی مانده به خوبی بکوبید تا له شود. مخلوط پیاز و چربی را دوباره به قابلمه اضافه کنید.
رب گوجه فرنگی را در تابه ای به خوبی تفت دهید. این کار باعث می شود تا آبگوشت خوشرنگ تری داشته باشید. پس از اینکه گوشت کاملا پخته شد، رب تفت داده شده را به همراه نمک و فلفل به قابلمه اضافه کنید.
در نهایت اجازه دهید تا آبگوشت 30 دقیقه دیگر با حرارت ملایم پخته شود. پس از آنکه به خوبی جا افتاد می توانید شعله را خاموش کرده و آبگوشت را سرو کنید.
طرز تهیه آبگوشت در زودپز
برای پخت آبگوشت با استفاده از زودپز نیز، باید نخود و لوبیا را از شب قبل در ظروف جداگانه آب خیس کرده و چند بار آب آن را عوض کنید.
طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی در زودپز به این صورت است که ابتدا پیازهای شسته شده و خرد کرده را در زودپز ریخته و با مقداری روغن تفت دهید.
سپس گوشت آبگوشتی را به پیازها اضافه کرده و با هم مخلوط کنید. بعد از آن، نمک و زردچوبه و فلفل سیاه و ادویه جات مورد علاقه خود را به همراه مقداری رب گوجه فرنگی به مواد اضافه کرده و مدتی تفت دهید.
در مرحله بعد، باید نخود و لوبیا را که آب کشی کرده اید، به همراه آب به مواد داخل زودپز اضافه کنید. تمامی مواد را به خوبی هم زده و با یکدیگر مخلوط کنید.
سپس گوجه فرنگی ها را به دو یا چهار قسمت تقسیم کرده و به مواد داخل زودپز اضافه کنید. در زودپز را بسته و حدود 45 دقیقه تا یک ساعت صبر کنید تا مواد داخل آن کاملا پخته شوند.
می توانید برای خوشمزه تر شدن آبگوشت از لیمو عمانی یا پودر آن استفاده کنید. لیمو عمانی ها را باید با چنگال سوراخ کرده و همراه گوجه فرنگی ها به زودپز اضافه کنید.
دقت داشته باشید که در تهیه آبگوشت ساده خانگی در زودپز، اگر بخواهید سیب زمینی ها را همراه گوجه به زودپز اضافه کنید، باید آن ها را به خوبی بشویید. چرا که در این روش برای له نشدن سیب زمینی در زودپز باید آنها را با پوست در زودپز قرار دهید.
اما اگر علاقه ای به پختن سیب زمینی با پوست ندارید، پس از گذشت 45 دقیقه از بسته بودن در زودپز، سیب زمینی ها را پوست گرفته و به مواد داخل اضافه کنید.
یا اینکه می توانید پس از پخته شدن آبگوشت، مواد زودپز را به قابلمه منتقل کرده و سیب زمینی های پوست گرفته شده را به همراه رب گوجه فرنگی تفت داده شده، به قابلمه مواد اضافه کنید. سپس صبر کنید تا سیب زمینی ها پخته شوند.
سرو آبگوشت
پس از اینکه طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی را با استفاده از قابلمه و زودپز بیان کردیم، نوبت به سرو آن می رسد.
برای سرو آبگوشت می توانید به روش مرسوم عمل کرده و آب آن را جداگانه سرو کنید. در این روش، سایر مواد اعم از حبوبات و گوشت را با گوشت کوب به خوبی کوبیده و گوشت کوبیده را جداگانه سرو می کنند.
و در روش دوم می توانید مواد آبگوشت را به همان صورت برای هر کس جداگانه سرو کنید.
آبگوشت مورد علاقه خود را میل کنید
همانطور که گفته شد، طرز تهیه آبگوشت ساده خانگی در نقاط مختلف ایران شاید با مواد اضافه دیگری نیز همراه باشد. شما هم می توانید بنا بر ذائقه و سلیقه شخصی خود، موادی را که دوست دارید به آبگوشت اضافه کنید.