یکی از غذاهای عمده خاورمیانه که در نقاط مختلف دنیا به عنوان یک غذای محبوب خیابانی شناخته شده است، فلافل می باشد. این غذای خوشمزه و ساده که با نخود و انواع ادویه جات درست می شود، ریشه ای عربی دارد. در این مقاله سعی داریم شما را با طرز تهیه فلافل آشنا کنیم.
طرز تهیه انواع فلافل
طرز تهیه فلافل ساده
مواد لازم برای تهیه فلافل ساده برای 4 نفر عبارتند از:
- ۱۵۰ گرم نخود
- ۱ عدد پیاز
- نمک و فلفل به میزان لازم
- ۱ دسته جعفری یا گشنیز(خرد شده)
- زیره سبز و تخم گشنیز به مقدار لازم
برای تهیه فلافل ساده باید نخود را از دو روز قبل ترجیحا با مقداری زیره خیس کنید. هر چند ساعت یک بار آب آن را عوض کنید تا هم لیز نشده و هم نفخ آن گرفته شود.
برای شروع کار، ابتدا نخودها را به همراه پیاز چرخ کنید. سپس نمک و فلفل و سایر ادویه جات را به همراه جعفری خرد شده به آن اضافه کرده و خوب بهم بزنید.
اکنون ظرف کوچک و گودی را انتخاب کنید و مقدار زیادی روغن داخل آن بریزید. اگر بخواهید که فلافل شما ظاهر بهتری داشته باشد می توانید از قالب های آماده استفاده کنید.
در این مرحله باید فلافل ها را در روغن سرخ کنید. زمانی که فلافل ها به رنگ سرخ درآمد آن ها را از روغن خارج کرده و در دستمال یا ظرف روغن گیر قرار دهید.
طرز تهیه فلافل ساندویچی
برخی دوست دارند بعد از یک بار خوردن فلافل در ساندویچی ها، به این غذای ساده علاقمند شده و ترجیح می دهند که آن را با همان شیوه درست کنند. در اینجا شما را با طرز تهیه فلافل به شیوه ساندویچی آشنا می کنیم.
برای این منظور باید نخودها را دو ساعت در آب بخیسانید. اضافه کردن نمک به آن، علاوه بر بهتر شدن مزه نخودها، باعث سریع تر خیس شدن آن نیز می شود.
بعد از دو ساعت خیس خوردن نخودها، آن را به همراه پیاز، سیر، جعفری و سایر ادویه های مورد نظر خود داخل مخلوط کن بریزید. اجازه دهید تا نخودها به خوبی خرد و با سایر مواد مخلوط شوند.
پس از اینکه مواد به خوبی با هم ترکیب شدند، مقداری آرد به آنها اضافه کنید.
در این مرحله باید تخم مرغ را به مواد اولیه فلافل ساندویچی اضافه کنید.
اکنون مواد تهیه شده را در روغن که از قبل داغ شده، سرخ کنید. پس از اینکه فلافل ها به رنگ سرخ درآمد آن ها را از روغن خارج کرده و در ظرف یا دستمال روغن گیر قرار دهید.
طرز تهیه فلافل با سیب زمینی
اضافه کردن سیب زمینی به فلافل باعث تردتر شدن و خوشمزه تر شدن آن می شود. گاهی در ساندویچی ها نیز سیب زمینی به مواد اولیه فلافل اضافه می شود. در این بخش طرز تهیه فلافل سیب زمینی آموزش داده می شود.
مواد مورد نیاز برای تهیه فلافل سیب زمینی عبارتند از:
- 2 لیوان نخود خام
- 3 حبه سیر
- یک عدد پیاز بزرگ
- 2 قاشق غذاخوری جعفری خرد شده
- نصف قاشق چای خوری بیکینگ پودر
- پودر زیره سبز و پودر تخم گشنیز هر کدام یک قاشق چای خوری
- یک دوم قاشق چای خوری آویشن
- نمک، زردچوبه، ادویه و در صورت تمایل پودر فلفل قرمز به میزان لازم
نخودها را حداقل 24 ساعت در آب قرار داده تا خیس بخورد. بعد از 24 ساعت آن ها را آبکش کرده و اجازه دهید تا کاملا آب آن گرفته شود. سپس نخودها را در مخلوط کن خرد کنید. سپس سیب زمینی خام خرد شده را به همراه سیر به نخودها اضافه کرده و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید.
در ادامه، جعفر خرد شده، پودر زیره، آویشن و سایر ادویه جات را به مخلوط قبلی اضافه کنید و دوباره با هم مخلوط کنید. وقتی مواد به خوبی خرد و یک دست شدند، مایه فلافل شما آماده شده است که باید قابل فرم دهی باشد. اگر این مایع سفت بود و قابل فرم دهی نبود مقدار کمی آب به آن اضافه کنید.
اکنون مایه فلافل را با قالب فلافل یا با دست فرم دهی کنید و در ظرف روغن قرار دهید تا سرخ شود. بعد از پخت کامل، فلافل ها را از روغن کشیده و در دستمال یا ظرف روغن گیر قرار دهید تا روغن آن کاملا گرفته شود.
طرز تهیه فلافل خوزستانی
شاید تفاوت طرز تهیه فلافل خوزستانی فقط در رعایت چند نکته و فوت و فن باشد که ما در اینجا شما را با آن آشنا خواهیم کرد.
در این نوع طرز تهیه فلافل برای 10 نفر شما نیاز به مواد زیر دارید:
- 100 گرم نخود
- 1 عدد سیب زمینی
- 2 حبه سیر
- نمک، فلفل، زردچوبه، تخم گشنیز آسیاب شده، ادویه کاری و هفت ادویه به میزان لازم
نخودها را از 24 ساعت قبل در آب قرار دهید تا خیس بخورند و در طی این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن از بین رفته و به خوبی تمیز شوند. بعد از 24 ساعت آن ها را با آب سرد شسته و قرار دهید تا آب آن به خوبی گرفته شود.
اکنون ابتدا باید سیر را داخل چرخ گوشت یا مخلوط کن به خوبی خرد کنید. بعد از آن نخودها و سیب زمینی را به آن اضافه کنید. سیب زمینی باید از قبل به 4 یا 5 قسمت تقسیم شده باشد. توجه داشته باشید که ترتیب اضافه کردن مواد مهم می باشد.
بعد از آن فلفل، تخم گشنیز، زردچوبه، ادویه کاری، نمک و هفت ادویه را به مخلوط قبلی اضافه کرده و آنها را به خوبی با هم مخلوط می کنید. مواد را داخل ظرفی ریخته و با دست به خوبی با هم ورز دهید.
سپس درب ظرف را پوشانده و به مدت 3 الی 4 ساعت به مایه استراحت دهید. بعد از این مدت دوباره مایه را با دست به خوبی ورز دهید. سپس مایه را با دست یا قالب فلافل فرم داده و در روغن سرخ کنید.
در این نوع طرز تهیه فلافل از پیاز نباید استفاده کنید. زیرا باعث آب انداختن مایه فلافل و سوختن پیازها در هنگام سرخ کردن می شود.
همچنین برای تهیه فلافل خوزستانی از دارچین نباید استفاده کرد. چون با طعم سایر ادویه جات مایع هماهنگی نداشته و باعث بدطعم شدن فلافل می شود.
طرز تهیه فلافل بندری
برای تهیه فلافل بندری شما به این مواد نیاز دارید:
- نخود (450 گرم)
- پیاز متوسط خرد شده (1 عدد)
- سیر (3- 4 حبه)
- پودر نخود (1.5 قاشق غذاخوری)
- جعفری تازه ی ساطوری شده (یک چهارم فنجان)
- نمک (2 قاشق چایخوری)
- زیره سبز (2 قاشق چایخوری)
- پودر تخم گشنیز (1 قاشق چایخوری)
- فلفل سیاه (یک چهارم قاشق چایخوری)
- فلفل قرمز (یک چهارم قاشق چایخوری)
- پودر هل (نوک قاشق چایخوری)
- روغن مخصوص سرخ کردن (ترجیحا روغن کنجد) به میزان لازم
نخودها را در ظرفی بزرگ یک شبانه روز قرار دهید تا خیس بخورد. بعد از یک شبانه روز آن هارا با آب سرد شسته و آبکشی کنید. سپس به همراه پیاز، سیر، جعفری، گشنیز، نمک، فلفل سیاه، نمک، زیره سبز، فلفل قرمز و هل در مخلوط کن و یا غذاساز ریخته و با هم مخلوط کنید.
تا زمانی که مایه فلافل حالت خمیری یک دست و چسبندگی به خود بگیرد عمل مخلوط کردن را ادامه دهید. سپس داخل ظرفی ریخته و اگر دانه درشت نخود وجود داشت آن را جدا کنید. روی ظرف را پوشانده و به مدت یک الی دو ساعت داخل یخچال قرار دهید.
داخل ظرفی روغن ریخته و اجازه دهید تا به درجه حرارت مطلوب برسد. سپس مایه را به کمک قالب فلافل یا با دست فرم دهی کرده و داخل روغن سرخ کنید.
ویژگی های اصلی فلافل بندری، عدم استفاده از سیب زمینی در مواد اولیه، تند بودن و استفاده از ادویه جاتی مانند هل، تخم گشنیز و زیره سبز می باشد.
چند نکته در طرز تهیه فلافل
امیدواریم که از آموزش های بالا لذت برده باشید. در آخر چند نکته یا فوت و فن در طرز تهیه فلافل برای شما ذکر می کنیم:
- میزان روغن در ظرف باید به قدری باشد که مایه فلافل در روغن حالت شناور داشته و کاملا درون روغن قرار گرفته باشد.
- به طور تقریبی هر طرف فلافل بین 2 الی 3 دقیقه باید پخته شود. یعنی در کل حدود 5 الی 6 دقیقه. پس اگر فلافل در زمانی کمتر پخته شد یعنی حرارت روغن بیش از حد مطلوب است و فلافل مغز پخت نشده. و اگر در زمانی بیشتر از این مقدار پخته شد، یعنی حرارت روغن کم است و فلافل پس از پخته شدن، حالت تردی خود را از دست داده و سفت خواهد شد.
- اگر مایه فلافل به اندازه کافی مخلوط نشود، فلافل پس از پخته شدن سفت خواهد بود.
- اگر مایه فلافل در روغن باز شد، آن را به مخلوط کن برگردانده و دوباره مخلوط کنید تا حالت چسبندگی خود را پیدا کند.