یکی از مهم ترین وعده های غذایی در ماه مبارک رمضان برای روزه داران سحری است. به دلیل اهمیت سحری در ماه رمضان، باید اصول خاصی را در این وعده غذایی رعایت کرد. روزه گرفتن در کنار فواید بسیاری که برای بدن دارد، می تواند منجر به یک سری مشکلات مانند سردرد، سرگیجه،ضعف و بیحالی هم شود. اما شما می توانید با صرف یک سحری سالم، مقوی و مغذی این عوارض را کاهش دهید و از فواید بی شمار روزه بهره مند شوید. در ادامه به باید ها و نباید های سحری در ماه میهمانی خدا می پردازیم.
حتما سحری بخورید
بعضی از افراد بدون سحری در ماه رمضان روزه می گیرند که این کار برای بدن بسیار مضر است. گرسنگی طولانی مدت و بدون برنامه درست می تواند به دستگاه گوارش مخصوصا معده و روده ها آسیب جدی برساند. همچنین سحری نخوردن باعث گرسنگی و ضعف بسیار شدید در طول روز می شود. پس عادت روزه گرفتن بدون سحری خوردن را هر چه زودتر کنار بگذارید.
مزاج خود را بشناسید
استفاده از غذاها و نوشیدنی هایی که متناسب با مزاج بدن هستند همیشه مورد تاکید بوده است. اما اهمیت این موضوع در ماه رمضان چند برابر می شود. پس حتما مزاج بدن خود را بشناسید و برای سحری در ماه رمضان از غذاهای که متناسب با مزاجتان هستند، استفاده کنید. برای شروع بهتر است ابتدا از غذاهای سبک و لطیف استفاده کنید.
زیاده روی ممنوع
اگر جز افرادی هستید که فکر می کنید برای سحری در ماه رمضان هر چه بیشتر بخورید، دیرتر گرسنه می شوید، باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید. زیادی خوردن نه تنها در روزهای عادی سال خوب نیست بلکه در ماه رمضان که معده ساعت های طولانی بدون مواد غذایی است به شدت نهی می شود. پس بهتر است در وعده های سحری و افطار حد اعتدال را نگاه داریم.
کاهش عطش در طی روز
در ایام روزه داری، به دلیل این که ساعات طولانی آب به بدن نمی رسد، بدن دچار کاهش رطوبت و عطش زیادی می شود. شما می توانید با مصرف ماءالشعیر طبیعی یا شربت هایی مانند شربت سکنجبین و شربت آبلیمو به جای آب یا چای در وعده سحری در ماه رمضان به کاهش عطش در طول روز کمک کنید. اگر عطش شما زیاد است خوردن خورش هایی که حاوی آلو و زرشک هستند هم در کاهش آن به شما کمک می کند. همچنین شما می توانید با اسپری کردن گلاب خنک در فضا یا بوییدن سیب گلاب، خیار و لیمو، عطش خود را کم کنید.
زیاده روی در مصرف شیرینی جات ممنوع
یکی از لذت های خوشمزه در وعده افطار یا سحری در ماه رمضان، خوردن زولبیا و بامیه است. اما بهتر است در ایام روزه داری کمتر از شیرینی جات مخصوصا زولبیا و بامیه، پشمک و خرما استفاده شود. خوردن مواد غذایی دیر هضم، پر چرب و سرخ شده در ماه رمضان می تواند باعث اضافه وزن و چاقی شود.
در ماه رمضان برای وعده سحر چه غذاهایی بخوریم؟
وعده سحری در ماه رمضان به دلیل اهمیت بسیار زیادی که دارد باید شامل غذاهای سالم و مغذی باشد که بتواند انرژی بدن را در طی روز تامین کند.
1)اوتمیل
اوتمیل به عنوان یک غذای سالم، مقوی و سیرکننده می تواند گزینه خوبی برای سحری در ماه رمضان باشد. مواد اصلی برای تهیه اوتمیل جو دو سر پرک و آب یا شیر است. این غذای مقوی و خوشمزه این قابلیت را دارد که هرکس با توجه به ذائقه خودش موادی را به آن اضافه یا کم کند. این مواد می توانند شامل انواع میوه مانند توت فرنگی، موز و بلوبری، انواع مغزیجات، دارچین، عسل و … باشند. برای تهیه این غذا تنها کافیست شیر را با جو دو سر پرک و دارچین را مخلوط کنید و از شب تا صبح / سحر داخل یخچال بگذارید. بعد از گذشت 8 الی 9 ساعت اوتمیل غنی از پروتئین شما آماده است. می توانید آن را با عسل، میوه مورد علاقه و هر تنقلاتی که دوست دارید، سرو کنید.
2)مرغ و ماهی
ماهی همیشه به عنوان یک غذای مقوی و نشاط آور معرفی شده است. همچنین گوشت مرغ هم برای بدن مفید است و مواد مغذی زیادی هم دارد. اما بهتر است که مرغ و ماهی را برای سحری در ماه رمضان بصورت سرخ شده مصرف نکنید، زیرا غذاهای سرخ شده باعث افزایش تشنگی در طول روز می شوند. پس بهتر است مرغ یا ماهی را برای وعده سحر به صورت آبپز و بخار پز استفاده کنید. همچنین بهتر است همراه با آن ها از سبزیجات هم استفاده کنید.
-خوراک سبزیجات و مرغ
برای تهیه خوراک سبزیجات و مرغ می توانید از هر نوع سبزی و حبوباتی که دوست دارید استفاده کنید. پیشنهاد ما در این دستور پخت استفاده از فلفل دلمه رنگی، ساقه کرفس خرد شده، بادمجان، کدو سبز، لوبیا سبز، قارچ خرد شده، هویج، سیب زمینی و پیاز به همراه گوشت مرغ است. شما می توانید این مواد را آبپز یا بخارپز کنید و با چاشنی آب لیمو ترش تازه سرو کنید. توجه کنید که ادویه زیادی را در تهیه غذا های خود به کار نبرید.
-رولت تن ماهی و تخم مرغ
رولت تن ماهی و تخم مرغ یک غذای راحت و مقوی است که می توانید آن را در منو سحری در ماه رمضان قرار دهید. طرز تهیه این غذای خوشمزه به این صورت است که کنسرو ماهی تن 400 گرمی را از روغن جدا کرده و با چنگال کمی خرد کنید. سپس با 2 عدد تخم مرغ پخته شده، 100 گرم پنیر پیتزای رنده شده، 50 گرم آرد، 1 قاشق غذاخوری سرکه، کمی جعفری خرد شده و به مقدار لازم نمک و فلفل مخلوط کنید تا به صورت خمیر در آید. سپس خمیر به دست آمده را روی فویل پهن کنید و به صورت رل پیچیده و دو سر آن را محکم کنید. سپس رولت پیچیده شده را در سلفون می بندیم و حدود 20 دقیقه داخل آب در حال جوش قرار دهید. بعد از این مدت شعله را خاموش کنید و اجازه دهید فویل درون آب سرد شود. پس از سرد شدن رولت را برش دهید و با لیمو و سبزیجات سرو کنید.
3)میوه و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات از جمله خوراکی های غنی از مواد معدنی و انواع ویتامین ها هستند. شما می توانید در سحری ماه رمضان از انواع میوه و سبزیجات استفاده کنید. مصرف میوه هایی مانند هندوانه، توت فرنگی، هلو، خیار،پرتقال و سبزیجاتی نظیر کاهو، کرفس و اسفناج برای تامین آب مورد نیاز بدن در ایام روزه داری بسیار مفید هستند.
جمع بندی
یادتان باشد روزه گرفتن بدون میل کردن سحری در ماه رمضان می تواند خطرات زیادی را برای بدن شما داشته باشد. به بایدها و نبایدهایی که در این مقاله ذکر شد حتما توجه کنید و در ماه مبارک رمضان برای حفظ سلامتی خود و بهره مندی هر چه بیشتر از فواید روزه به این نکات عمل کنید. از مصرف غذاهای سرخ شده، غذاهایی که آب زیادی جذب می کنند مانند ماکارونی و غذاهای خشک مانند انواع کوکو هم خودداری نمایید.
این اقلام مصرفی برای سحری در ماه رمضان را میتوانید از فروشگاه اینترنتی ارزانسرای تهیه کنید.